Oppskrift på Kombucha og Jun

Endelig! I sommer har det blitt mye fermentering av te, og mange forskjellige smaker har blitt testet. Personlig favoritt må være vannmelon og jordbær.
Men før man tilsetter smak, må selve teen lages og fermenteres.

Kombucha og Jun er ganske likt, begge krever en såkalt SCOBY, men de trenger forskjellige ingredienser for å fermentere. En SCOBY er en slimete, flat og rund sopp! Ganske kult!

Kombucha trenger svart te og sukker.
Jun trenger grønn te og honning. 

En SCOBY kan du få via diverse grupper på nett, Facebook, eller send oss en PM eller melding, så sender vi også gjerne i posten. De lager nemlig en «baby» hver gang du setter i gang fermenteringsprosessen, og disse nye SCOBY’ene lagres i ett såkalt hotell. Hotellet er gammel Kombucha eller Jun, og «mates» ca en gang i måneden med litt ny te.
DSC02026-COLLAGE

Først av alt, uansett om du skal lage Kombucha eller Jun, trenger du;
Ett 2L glass, med lokk
2-3 glassflasker med patentkork (den må kunne holde på kullsyre)
Økologisk svart eller grønn te
Vanlig hvitt sukker eller brunt sukker, det du liker (til Kombucha)
Honning (til Jun)

1) Det første du gjør, er å koke opp 1L vann til 80-100 grader. Grønn te liker ikke temperatur noe særlig over 80 grader, da kan den bli bitter.

2) Hell det kokte vannet over i det store glasset og tilsett:

3)
6 poser svart te eller Rooibosh-te
6ss sukker
eller
6 poser grønn te
6ss honning

Bruk ALLTID økologisk te, billig Lipton- og Twinings-te er full av stoffer vi ikke vil ha. Vær også forsiktig med Earl Grey da Bergamot-blomsten inneholder oljer som kan forstyrre prosessen. Du kan selvsagt også bruke løs-te og urter, men alt må ut før SCOBYEN legges i.

4) La teposene ligge i ca 30min. Fjern de og la teen avkjøle seg helt til romteperatur. Rør gjerne rundt i sukkeret eller honningen så den blir oppløst.
DSC02017
5) Nå skal du tilsette en SCOBY. Vask denne godt under rennende, kaldt vann først – husk RENE HENDER!
DSC02025.JPG
6) Legg SCOBYEN i glasset med avkjølt te, og dekk glasset med tøy eller noe som slipper luft igjennom, men unngår at fluer og andre dyr kommer ned i glasset. Ikke lukk lokket nå, det skjer senere.
DSC02032
7) Nå skjer magien! La den stå helt urørt på kjøkkenbenken i 4-5 dager. Det vil danne seg en ny, tynn baby-SCOBY på toppen. På dette tidspunktet kan du godt stikke et sugerør ned i glasset og smake. Den vil danne en syrlig eddiksmak, som blir syrligere jo lengre denne står. Det kan også hende det har blitt litt kullsyre nå. Kombucha vil gjerne ha flere dager enn Jun.

8) Når smaken er slik du vil ha den, fjern SCOBYEN(e) forsiktig, vask den og legg den i hotellet. Så siler du blandingen i en ren bolle eller lignende, og så siler den tilbake til det opprinnelige glasset.

9) Nå skjer smakstilsetningen! Du kan bruke akkurat det du vil; jordbær, bringebær (frosne går fint), blåbær, vannmelom, mynte, fersken, plommer, ananas, mango.. Uendelige muligheter. Kutt det du vil ha, opp i små biter og tilsett.

DSC02083.JPG

10) Nå skal du sette på lokket! Kullsyre vil bli dannet nå!

11) La den stå på kjøkkenbenken i ca 2 dager til.

12) Nå skal du sile av frukten og grums, og helle drikken over i glassflaskene.
DSC02085.JPG

13) La de stå på benken ca 1 dag til, så settes de i kjøleskap.

14) NYT ett kaldt glass med denne herlige, sprudlende drikken.
DSC02047

Her er hotellene mine:

DSC02016

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s