Fermentering – nytt og spennende

Ettersom maten vi kjøper og spiser blir dårligere, full av tilsetningsstoffer og antibiotika, mindre og mindre ekte og mer ferdiglaget, er vi ivrige etter å spise så rent som mulig. Det finnes svært lite ferdigmat i våre skuffer og skap, men noe kommer man seg ikke unna. Vi skrev tidligere at vi skulle spise mer fisk og mindre kjøtt i 2018, i tillegg til dette har vi hivd oss på fermentering- og hjemmekomposteringsbølgen. Det er så utrolig spennende! Tenke litt ut av boksen, få masse ny kunnskap, og tilføre kroppen massevis av nyttinge stoffer! I tillegg tenker vi på miljøet og kan dyrke egne grønnsaker i hjemmelaget, næringsfull jord. Ikke tar det noe særlig med tid heller!

Fermentering
Dette er en gammel metode som først og fremst ble brukt på den tiden da det ikke fantes kjøleskap – fermentering er en måte å bevare mat på, uten at den råtner. Men i tillegg til dette, skjer det noe med maten som fermenteres; kroppen tar opp næringsstoffer lettere, det dannes faktisk FLERE næringsstoffer, og probiotika som er viktig for fordøyelsen og magesystemet. Vi startet forsiktig, og har nå kimchi og gurkemeiedrikk i kjøleskapet. Kimchi er en koreansk nasjonalrett, og kan sammenlignes med Norges surkål. Den er laget på fermentert kinakål, reddiker, chili, gulrøtter og eple. Det er bare å søke opp «fermentering» så finner man mange fine tips og oppskrifter. Vi kjøpte skikkelige fermenteringskrukker med gjærlås. Fermentering avgir gasser, og disse må ut. All mat som fermenteres, står ett par dager på kjøkkenbenken før de går inn i kjøleskapet for å bli ferdige.
20180112_181823

Fermentert gurkemeie- og ingefærdrikke. Denne kan drikkes som den er, eller blandes i juice eller vann. En liten shot full av verdifulle næringsstoffer. Ingefær styrker immunforsvaret, hjelper på fordøyelsen, og kan hjelpe mot smerter som hodepine. Det er jo også kjent for å bekjempe kvalme.
Gurkemeie er ett vidundermiddel i seg selv og virker betennelsesdempende i kroppen.

20180112_190524Kimchi! 20180113_151644

Ettersom Kona baker daglig, har vi lyst til å teste surdeig! Dette blir spennende!20180113_193528

Hjemmekompostering
Drømmen om drivhus er stor, og vi håper det blir noe av neste sommer. Akkurat nå er det desverre altfor mye på tapeten, og ting koster. Men vi har så smått startet med å forberede til å ha egen, næringsrik jord. BOKASHI er ett hjemmekomposteringssystem som er superenkelt. Det er en enkel plastbøtte med lokk. Du samler sammen alle matrester i løpet av dagen, heller dette i bøtta på kvelden sammen med noen spiseskjeer Bokashi-strø, setter på lokket og gjentar til bøtten er full. Da setter du den vekk i 2 uker, for eksempel på vaskerommet, i kjellern eller i ett kott. Etter 2 uker skal den blandes med jord og du kan gjerne gjøre dette selv om det er vinter. Til sommeren har du da knallbra, hjemmelaget jord, og du har fått utnyttet hele husstandens matrester til noe VETTUG! Bøtta tar heller ikke stor plass, så den passer også fint til små kjøkken. Et start-kit koster ca 1200kr.

SKBB_ah_cropped_2000pxs.jpg

Håper flere tør – og har lyst – til å kaste seg på denne sunne helsetrenden! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s